Santa Coloma Sona

La MÚSICA com a eina de cohesió social
La MÚSICA  com a llenguatge universal
La MÚSICA  com a mitjà accessible i proper a les diferents sensibilitats
La MÚSICA per gaudir i compartir
La MÚSICA com a eina de sensibilització per la pau i la solidaritat entre els pobles


Durant el curs 2012-13 l’Escola Municipal de Música “Can Roig i Torres” amb col·laboració amb el Casal del Mestre de Sta Coloma de Gramenet i l’Escola Beethoven, va iniciar el projecte Santa Coloma Sona que  pretenia fer un treball de cooperació i sensibilització amb el barri del Fondo i Santa Rosa, incidint en la integració de nens i nenes de diferents realitats socioculturals i així contribuir per aconseguir una societat més compromesa davant les desigualtats i les injustícies que ens envolten. L'objectiu era fomentar la igualtat i la bona convivència, tenint com a eix principal la música en grup. Intentar que la música fos un element d’acostament cultural entre els diferents grups d’orígens diversos que tenim a les nostres escoles de règim general . També es pretenia que alumnes de cultures molt diferents i de famílies d’un medi socioeconòmic molt desfavorit tinguessin l’oportunitat d’adquirir coneixements musicals que els proporcionin una eina de desenvolupament cultural i, per tant, els permeti ampliar les seves oportunitats.  
El projecte es va crear amb vocació de continuïtat. La intenció era convertir-lo en un projecte de ciutat i ampliar-lo a altres escoles del barri o d’altres barris amb una situació social semblant.
Cinc professors de l’Escola Municipal de Música Can Roig i Torres han fet classes en horari extraescolar de migdia, de 14 a 14’45h, a l’Escola Beethoven del barri del Fondo de gener a juny de 2013 i de novembre a maig del curs 2013-14, i  a l’Escola Tanit del barri de Santa Rosa  de novembre a juny dels cursos 2014-15 i 2015-16. Han ensenyat música en grup a un total de 107 alumnes de 3r, 4t, 5è i 6è de primària a través de diversos instruments: violes, violins, violoncels, guitarres i acordions.
Els objectius generals han estat els següents:   
- Fomentar els valors d'esforç, de treball conjunt, de respecte entre els companys i de superació personal, així com potenciar la cura del material que any rere any s’utilitza per aquest projecte.
- Gaudir de la música col·lectivament com a llenguatge universal fomentant la convivència multicultural i la cohesió social.
Oportunitat de rebre classes d’ instrument per part de professors especialitzats.
- Poder participar en dos concerts, un a l’Auditori Can Roig i Torres en el marc de la Diada de l’Ensenyament Públic, organitzada pel Casal del Mestre i l’altra per tota la comunitat educativa de la seva escola.
- Els alumnes d’un curs han participat com a rapsodes en l’edició següent recitant poemes relacionats amb la música interpretada. Així hem mantingut el vincle entre escoles i entre grups d’alumnes diferents.
- Fomentar el gust per la música i per la interpretació amb instruments, tant als alumnes que se’n beneficien aquest any com als altres, per tal que tinguin ganes de participar en cursos vinents.
- Fomentar la participació i la implicació de les famílies en els concerts que s’han  celebrat, així com el compromís en el projecte que implica una assistència continuada a totes i cadascuna de les classes i assajos.

Montse

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada